Az óvodában élmény a tanulás!

Az, hogy ez mennyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a sok mosolygós gyermekarc, akikkel lépten-nyomon találkozhattunk  városunk utcáin. Az elmúlt néhány hét ugyanis a „Közlekedés“ jegyében telt a Gesztenyéskert Óvoda nagycsoportjaiban.

Mesék, versek sokasága hangzott el, melyekben megbújtak a múlt és a jelen közlekedési eszközei, berregtek, susogtak, zúgtak,  a sokmozgásos játékok során a képzeletbeli járművek motorjai, csikorogtak a fékek, nyikorogtak a kocsikerekek, zakatoltak a vonatszerelvények dalolás, mondókázás közben. Értelmet nyertek a közlekedési táblák ábrái, melyeket szorgos kezek el is készítettek a terepasztalokra, ahol az utakon papírhenger versenyautók száguldottak. A levegőt papírrepülők hasították a, s izgalommal figyeltük, kinek a hajója süllyed el a legkésőbb a  tóvá kinevezett mosdótálban.

S mindez tudás birtokában érkezett el a projekthetek betetőzéseként a Közlekedési Nap! El sem akartuk hinni, hogy idén már 11. alkalommal került megrendezésre ez az ország-világra szóló, s az öt óvoda nagycsoportosainak részvételével zajló rendezvény. Bár a játék már nagyon jól kipróbált, kiforrott menetrend szerint zajlik, évről évre hatalmas élményt jelent a gyerekeknek. Mert arra még a játékban sokadik alkalommal segédkező felnőttek sem tudnak ráunni, hogy beszállhatnak egy mentőautóba kikutatni a műszerek titkát, szivárványt varázsolhatnak a tűzoltóautó fecskendőjének segítségével a Közlekedési Park bokrai fölé, bekapcsolhatják a rendőrautó szirénáját,  és átélhetik milyen egy több tonnás kamion, vagy teherautó kormányába kapaszkodva az utak királyának vezetőfülkéjében trónolni. Ráadásul játék közben elbüszkélkedhetnek azzal a sok ismerettel, melyet a közlekedés szabályairól már magukénak tudhatnak. Mert bizony lelkes önkénteseink csalafinta kérdésekkel fogadják az ámuló gyermekcsapatokat. Öröm látni, hogy milyen óvatosak a szlalompályán, és természetes módon veszik fejükre a bukósisakot, térd és könyökvédőket a kismotor és futóbicikli versenyre felsorakozva. Öröm, s bizony megnyugvás is, hogy mire ezek a gyerekek jövő összel az iskolába indulnak minden bizonnyal nagyobb biztonságérzettel lépkednek majd az utcai forgalomban, tudván mire kell figyelniük, hogyan vigyázhatnak magukra és társaikra.

Voltak csoportjaink, akik még tetézték a Közlekedési Nap élményeit azzal, hogy további felfedezőutakat tettek a járművek világában. A Meserét Tagóvoda Százszorszép csoportja például vonatra szállt, hogy a családi autózás mellett tapasztalatokat szerezzenek a tömegközlekedéssel való utazásról, annak szabályairól. A Margarétákért pedig lovaskocsi és hintó érkezett az óvoda elé, hogy körberöpítsék a város utcáin őket. Bizony a Közlekedési Nap, és mindkét kirándulás más élményt jelentett a gyerekeknek, mint ame- lyeknek a mindennapjaikban részesei lehetnek, s éppen ezért szolgál tartós tapasztalati alapul a következő években is.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.